fbpx

Een wijze levensles

Ik zat toevallig naast een wat oudere dame die me na een ditje en datje vertelde dat ze maar liefst 92 jaar is.

Ik vroeg haar: ‘hoe word je 92 jaar in goede gezondheid, wijs en gelukkig? Wat is je geheim?’

Antwoord: ‘Doe alles met mate, behalve met wat je lekker vindt’
Geniet vooral niet met mate.

Er volgde een gesprek waar ik veel van heb opgestoken.

Een korte samenvatting: Ze leerde haar toekomstige echtgenoot kennen op jonge leeftijd, hij was een bakker, althans, hij werkte bij de bakkerij van zijn papa. Uiteraard met de bedoeling de bakkerij over te nemen.
Na een week of wat wist ze dat hij haar echtgenoot zal worden. Het was liefde. Echte liefde.

Na een paar weken, echt heel snel, zei ze tegen haar toekomstige echtgenoot: ‘Je stopt bij de bakker, of ik stop met jou…’
Nou…. Daar vind ik dan wat van…want je moet de ander toch zijn eigen weg gunnen. Dat was toch zijn passie, de bakkerij, en zo ging ik nog even door.
Nee, zei ze. Weet en onthoud dit: ‘Grijp in op het moment dat je nog in kan grijpen.’

Deze 92 jarige vrouw vertelde dat ze een beeld had van haar leven. Een ideaal plaatje waar ze heel haar leven naar zou streven. Om daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Dat ze keuzes zou maken die dat leven mogelijk zouden maken. En dat was voor haar niet een man die om 04 uur vertrekt van huis en laat thuis komt van zijn werk. Het zou niet fijn zijn voor het gezin, later als er kinderen zouden komen. Nu ze hem nog maar enkele weken kende wilde ze daar duidelijk over zijn. Over haar wensen. Over haar verlangens en dromen.

Ze zei: “Het leek me een goed idee precies duidelijk te zijn over wat ik wil en hoe. Gelukkig lagen onze verlangens op één lijn. Onze gezamenlijke dromen waren belangrijker dan de bakkerij. Hij is gaan werken in een meelfabriek. Met werktijden die beter aansloten op ons droomleven. Ik ben ruim 50 jaar ziels gelukkig met hem geweest.”

Ze richtte haar blik nog nadrukkelijker op mij en zei me dit: “Als je goed weet wat je wil spreek het dan uit. Wacht niet te lang, stuur bij op het moment dat het nog kan.”

Mooie levensles voor op de maandag!

Andere blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *