fbpx

"Het allermooiste werk in de wereld is de belevingswereld van die ander optekenen."

Frauke

Artikelen en columns over human interest

Het allermooiste werk in de wereld is de belevingswereld van die ander optekenen. Kennismaken met een mensenleven, daar even deelgenoot van zijn, het is een voorrecht.

Het geeft me energie, het laat mij verder kijken dan mijn eigen bubbel, het leert mij niet te oordelen, en uberhaupt leert het mij veel over mijzelf.

What is in it for you? Waarom zou iemand zijn verhaal willen delen?

Een  professor van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft dat onderzocht en dit was zijn antwoord: “Het delen van je verhaal kan je uit je isolement halen.”

Volgens mij klopt het, het delen van je verhaal maakt minder eenzaam. Daarnaast kom je tot nieuwe inzichten als je het deelt met een ander, althans dat hoor ik vaak terug.

Misschien omdat ik ook coach ben, dat ik ongevraagd toch precies daar naar toe ga waar het nog onbekend is, daar waar nog wat te leren en te groeien valt?

Het blijkt steeds weer plezierig te zijn je verhaal te delen.

Ik interviewde een man die een bekentenis deed, een heel heftige bekentenis die hij nooit eerder had durven doen, waardoor hij aan de grond was geraakt. 

Het hielp hem weer even met de ogen van een onschuldige naar hemzelf te kijken, er was weer een beetje hoop. Om hem te sparen publiceerde ik het artikel nooit, maar is bekend bij de hoofdredacteur van een blad waar ik voorwerkte.

Door dit verhaal, dat een diepe impact op mij maakte, wist ik mijn purpose in life: ik schrijf het op, jij deelt het en bent er (deels) vanaf of kunt het zien met andere ogen.

Andere praktijk voorbeelden

Een dame die op het punt stond haar gezin te verlaten, kon uiteindelijk blijven, door haar immense verlangen uit te spreken.
Dat wat ze niet eerder deed bij haar partner, omdat dat gewoonweg onmogelijk leek. Binnen twee sessies had zij het antwoord dat al langer in haar leefde, maar ze had het verdrongen.

De moeder van twee lieve kinderen, vond haar kinderen niet lief, althans niet leuk. Gewoon niet passend in haar leven, je kunt je voorstellen hoe veel schuldgevoel dat geeft. Door middel van o.a. schrijfoefeningen ging ze inzien wat ze miste, wat ze nodig had en bovenal hoe ze weer kon houden vaan haar gezin. Het werkte (uiteraard) ook nog!

Een mooie jonge vrouw, dertig nog maar, koos voor de dood in plaats van het leven. Hoe kon ze dit ooit met haar ouders delen. De eerste aanzet was een brief. Ik schreef met haar, later over haar. Het was een mooi proces, erg intensief, maar ook helend.

Een andere vrouw koos voor prostitutie in haar leven. Niet in plaats van; dat was het mooie, ze bloeide er door op. Ze was oprecht gelukkig en haar ouders en haar man kon ze uiteindelijk overtuigen dat dit haar weg was. Ze zijn nu blij, het taboe doorbroken.

Mocht jij een taboe willen bespreken, een levensgeschiedenis willen op laten teken, heb je een biecht, een bijzonder verhaal?

Bel mij!

Ik kan dit, ik ben de juiste persoon, je zult niet teleurgesteld zijn!

Columns schrijven

Omdat niet iedereen uiteindelijk kiest voor publicatie schrijf ik over die verhalen columns die geanonimiseerd zijn. Ik schrijf ook columns over wat er gebeurt achter de deur van mij praktijk waar vrouwen hun zielenroerselen met mij delen; altijd met toestemming en geanonimiseerd.

En ik schrijf columns over mijn eigen ‘dagelijks leven’, mijn struggels en overdenkingen.