fbpx

Leven of overleven

Ik hoor het wel vaker: gewoon doorademen dan haal ik het einde van de dag of het einde van de week wel. Dat is natuurlijk een ding wat zeker is. Maar is dat ook wat je wil?

Zou je ook andere keuzes kunnen maken waardoor je niet alleen maar hoeft te ademen, maar wellicht ook nog kan genieten? Zou het kunnen dat als je het net even anders aanpakt, je meer vrijheid ervaart?

Ik hoor vaak een waslijst aan dingen die moeten en niet anders kunnen… maar als je goed kijkt is dat dan waar? Een voorbeeld van een gezin met twee kinderen. Papa en mama hebben beide een drukke baan, de kinderen hebben deze week naast uiteraard school en naschoolse opvang, zwemles, turnen (dochter) en judo (zoon). Daarnaast een verjaardag van het vroegere buurmeisje dat hen kennelijk niet uit het oog is verloren. Een borrel van de plaatselijke vrouwen-netwerkclub. Dan wil papa nog spinnen en mama hardlopen en naar yoga.

Verdere verplichtingen zijn het huishouden, de hond en de cavia. Sociale contacten onderhouden en oh ja, dochter wilde nog gaan kijken bij een pianoconcert van haar pianolerares. Uit het leven gegrepen zeggen we dan.

Nu de vraag, wat kun je laten vallen, wat hoeft niet persé? Uit mijn ervaring blijkt dat de meeste onder ons dénken dat alles nu moet en even urgent is. Gedachten als: ‘dat kan ik mijn kind niet aandoen, dat zou heel onaardig zijn dat af te zeggen, dat kan ik niet maken, dan loopt alles in het 100…’ het zijn gedachten en voelen als waarheden maar zijn niet waar! En daar kom je dus pas achter als je het uitprobeert. Als je het doet.

Ik herken dit overigens helemaal; afzeggen en nee zeggen. Als we nu leren nee te zeggen hoeven we minder vaak af te zeggen. Het is maar een gedachte….

Meer weten: ik bied één-op-één coaching, trainingen om erachter te komen wie je bent, wat je wil en daar dan uiteraard naar te gaan leven (keuzes maken!) en een training gekoppeld aan mijn podcast waar elke maand een nieuw thema helemaal wordt uitgelicht!

Frauke schrijft

Andere blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *